augustus – september – oktober 1914
4 AUG De eerste Duitse troepen vallen de provincie Luik binnen. Het gros van het Belgische leger marcheert naar het oosten van de provincie Brabant en graaft zich daar in achter de Gete.
5 AUG Harde gevechten rond de forten van Luik en de stad zelf.
7 AUG De stad Luik valt in Duitse handen.
8 AUG De Duitse cavalerie steekt massaal de Maas over.
12 AUG Superzware Duitse kanonnen bestoken de forten rond Luik. De Belgen verhinderen een doorbraak van de Duitse cavalerie te Halen.
15 AUG Het laatste Luikse fort wordt vernietigd. Het Duitse leger ontplooit zich in Limburg en het noorden van de provincie Luik.
18 AUG De grote Duitse opmars start. Koning Albert beveelt een snelle aftocht van het leger naar de vesting Antwerpen.
19 AUG Leuven valt in Duitse handen.
20 AUG Brussel valt in Duitse handen. Het Duitse leger valt de vesting Namen aan.
24 AUG Val van de vesting Namen. De Belgische troepen kunnen ontsnappen richting Frankrijk.
24 AUG Als reactie op een eerste grote Belgische aanval vanuit de Vesting Antwerpen, gaan de Duitse eenheden over tot het platbranden van Leuven en massale moordpartijen.
4 SEPT De Duitse troepen vallen aan richting Dendermonde maar het Belgisch leger weet te verhinderen dat ze verder doorstoten.
9 SEPT : Het Belgische leger voert een nieuwe aanval uit vanuit de vesting Antwerpen in de rug van het Duitse leger dat in zware gevechten gewikkeld is met het Franse leger aan de rivier de Marne.
26 SEPT Derde aanval door het Belgisch leger vanuit de vesting Antwerpen.
27 SEPT Opbouw van een Duitse troepenmacht om de vesting Antwerpen te liquideren. De superzware kanonnen die de forten van Luik en Namen hebben vernietigd arriveren en een dagenlange beschieting van de forten van Walem, Sint-Katelijne-Waver, Koningshooikt en Lier begint.
1 OKT Na vernietiging van de forten van de rukt de Duitse infanterie op. De hoofdaanval situeert zich tussen Mechelen en Lier. Onderdelen van het Belgisch leger stellen zich op achter de Nete.
4 OKT Een brigade “Mariniers” van de Royal Naval Division van de Royal Navy (Groot-Brittannië) komt het Belgische leger versterken op de Netestelling.
6 OKT Lier valt in Duitse handen en de Netestelling wordt doorbroken. Koning Albert beslist om de vesting Antwerpen op te geven en het Belgische leger snel terug te trekken in de richting van de kust om omsingeling en uitschakeling te voorkomen.
10 OKT De vesting Antwerpen geeft zich over aan het Duitse leger.
12 OKT Het Belgische leger neemt stelling achter de IJzer.
16 OKT Eerste aanval van het Duitse leger op de IJzerstelling.
22 OKT Het Duitse leger slaagt er in om de IJzer over te steken en het Belgische leger trekt zich al vechtend terug.
25 OKT Na het openzetten van de sluizen in Nieuwpoort , loopt de Ijzerpolder onder water.
30 OKT De laatste Duitse aanval in de overstroomde IJzerpolder mislukt. Tot het bevrijdingsoffensief in de herfst van 1918 blijven de posities van de legers praktisch ongewijzigd.
Auteur: Dirk de Pillecyn