Gevallen, gezocht, genoemd en herdacht

Leerlingen uit 5 en 6 Latijn van het Koninklijk Atheneum Lier verzamelen info over burgerslachtoffers van de Groote Oorlog

Het 'In Flanders Field Museum' en de provincie West-Vlaanderen willen alle slachtoffers van wie het overlijden gelinkt is aan WOI in kaart brengen. Deze Namenlijst omvat alle Belgen die hier of in het buitenland omkwamen, alle niet-Belgen die op Belgisch grondgebied om het leven kwamen of die hier dodelijk gewond raakten en in het buitenland stierven. Onder de slachtoffers vinden we militairen en ook burgers, geallieerden en ook voormalige vijanden.

De Namenlijst heeft tot doel een juistere interpretatie van de historische gebeurtenisssen te ondersteunen. Het is ook een belangrijk instrument voor een actuele herdenking en zingeving.

Een telling van alle WOI-burgerslachtoffers in Lier, Duffel, Koningshooikt en Lint vormt het vertrekpunt voor de leerlingen Latijn. Ze verzamelen zoveel mogelijke informatie per individueel slachtoffer. Een gastcollege door Hugo De Bot van het Liers genootschap voor geschiedenis gaf de leerlingen de eerste aanzet tot dit project. Hij schetste de situatie in Lier na de verwoestingen tijdens de beginfase van de oorlog.