MILITAIRE ACTIE IN EN RONDOM LIER

Getuigenis door een officier van het garnizoen

Om 10.15 uur incasseren wij 9 granaten van kaliber 42 cm. Om 13.00 uur begint het vijandelijk bombardement opnieuw en worden wij om de zes minuten getroffen door een granaat. Een koepel 15 cm geschut wordt geraakt en is buiten werking. Stukje bij beetje wordt het fort vernietigd.

De artilleriecommandant en de bevelhebber van de infanterie zijn gekwetst.

De gassen die vrijkomen bij elke ontploffing vergiftigen stilaan talrijke soldaten. Zij geraken bewusteloos of worden totaal apatisch en reageren niet meer op bevelen.

(Fragment uit: ‘Deel XXXI. De val van het fort van Lier’, uit: Recits de Combattants, 1916)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eind juli verzamelen dienstplichtigen aan het stadhuis. In augustus en september heerst een nooit geziene drukte en activiteit. Dagelijks trekt legermaterieel door de straten.

Eind september start de Duitse aanval op de 'vesting Antwerpen' met de beschieting van de buitenste fortengordel waaronder Lier en Koningshooikt.

Op 2 oktober vallen de forten. Het Belgisch leger plooit zich terug op de Netestelling en richting Antwerpen.

Britse mariniers bieden hulp en komen voor het eerst in actie in Lier. Op 4 en 5 oktober bieden ze weerstand met barricades ter hoogte van de stadpoorten.

In de nacht van 5 op 6 oktober vinden er zware lijf-aan-lijfgevechten plaats aan Anderstad. De actie mislukt en de weg naar Antwerpen ligt open voor het Duits leger.

De beschietingen door de Duitse, Britse en Belgische legers hebben veel schade aangericht. Toch gaan veel huizen pas in vlammen op na de inname van de stad door het Duits leger.

alle beeldmateriaal militaire actie op kempenserfgoed .be
Alle beeldmateriaal inzameling collectiedagen op europeana.eu

Beeldmateriaal