Een geschiedenis van twee gedenktekens

Midden 2013 is een Liers oorlogsmonument terug van even weggeweest. Het gedenkteken voor het 4de artillerieregiment moest wijken voor de bouwwerken in de voormalige kazerne. Maar sinds de zomer van 2013 staat het monument terug aan de rand van het grasveld voor het zwembad.


Het gerestaureerde monument voor het 4de artillerieregiment

De kazerne in Lier werd eind 19de eeuw gebouwd als kazerne voor artillerie. In de loop der jaren passeerden verschillende artillerie-eenheden de revue in de kazerne. Kanonnen werden destijds nog door paarden voortgetrokken, dus de kazerne was voorzien van stallen en een manege. Vandaag zijn hier en daar nog ringen in de muren zichtbaar waar paarden aan konden worden vastgemaakt.

Na de oorlog neemt in 1927 het 2de artillerieregiment zijn intrek in Lier. De kazerne krijgt de naam van de eerste officier van dit regiment die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog, Gustave Dungelhoeff. In 1935 plaatst het regiment op het binnenplein een gedenkteken voor zijn gesneuvelden. Een jaar later richten oudgedienden van het 4de artillerieregiment een monument op voor hun eenheid aan de andere kant van het plein.

“Aan de 208 doden van het 4e artillerieregiment” vermeldt de tekst in twee talen. Op de centrale zuil staan – in het Frans – de namen van de voornaamste plaatsen waar de eenheid werd ingezet: Namen, Dendermonde, de IJzer, Eessen (Diksmuide) en Kortemark. Achter het koperen deurtje zat waarschijnlijk de namenlijst van de gesneuvelden. Na de tweede wereldoorlog wordt nog een gedenksteen toegevoegd.

Het monument raakt echter geleidelijk in de vergetelheid. Het regiment bestaat niet meer en dus wordt het gedenkteken niet meer onderhouden. Letters van de tekst verdwijnen en het deurtje in de zuil wordt opengebroken. Het wordt nog wel betrokken in de herdenkingen op 11 november, maar veel plechtigs is er aan het monument niet meer aan.

Begin 2012 moet het monument wijken voor de aanleg van de ondergrondse parking onder het kazerneplein. Vandaag staat het monument er iets verderop terug, gerestaureerd en weer met volledige tekst.

Ook het monument voor het 2de artillerieregiment bestaat nog maar heeft wel een hele weg afgelegd. In 1980 was het zo bouwvallig geworden dat het op instorten stond. Het werd vervangen door een nieuwe constructie. De gedenkplaten bleven bewaard en werden in het nieuwe monument verwerkt. Wanneer in 1998 de stad Lier de kazerne koopt, besluit het nog steeds bestaande 2e artillerieregiment de gedenkplaten te recupereren voor een nieuw gedenkteken in hun kazerne in Helchteren. Als in 2012 ook die kazerne sluit, verhuizen de platen nog een keer naar de kazerne in Brasschaat. 


Het monument voor het 2de artillerieregiment vóór 1980

Bronnen
Wijnants R., Vranckx, L., Geschiedenis van het tweede regiment veldartillerie, 2009
Lyr, R., Nos héros morts pour la patrie, 1920
Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Auteur: Bert van Goidsenhoven